Az EU-s társadalmombiztosítási kártya

eu_kartya

Júniusi erdélyi utunk során az egyik idős asszony rosszul lett a csíksomlyói búcsú tömegében. A mentők azonnal a sátrukba szállították, az orvosi vizsgálat nem állapított meg semmi komoly betegséget, de a biztonság kedvéért a mentők beszállították kivizsgálásra a csíkszeredai kórházba. Nyugodtak voltunk, mert az Atlasz utasbiztosítás ahogy minden utas zsebében ott lapult, úgy Rózsi néni is rendelkezett biztosítással.

Csoportunk folytatta aznapra kitűzött programját, székely kiállítás a csíkszeredai Mikó várban és a Szent Anna tó meglátogatása volt még hátra.

A program végeztével pilótánk a busszal a csíkszeredai kórházhoz hajtott, hogy hazavigyük utastársunkat. Őt hamar meg is találtuk, még be volt kötve karjába egy infúzió, de ő is, meg a kórházi személyzet is azt mondták, hogy nincs semmi komoly baja, vihetjük. De előbb ki kell fizetnünk 70 lejt (nagyjából 5000 forintot), amibe a vizsgálatok kerültek, vagy pedig utasunk mutassa be az EU kártyáját. Ilyen nem volt neki, meg a 3 tucatnyi többi magyar utasnak sem, akiket ilyen-olyan baj miatt beszállítottak a mentők a kórházba. Egy másik csoport bokatörést szenvedett hölgy utasának férje lemondóan legyintett, kis összegről lévén szó nem fogadják el a biztosítási kötvényt, az EU-s TB. kártya kellene, ami nincs senkinél, az alapján ingyenes volna az ellátás.

Erősködtünk még egy darabig, hogy ott a biztosítása, az majd lerendezi, meg amúgy sem maradt már annyi költőpénze, hiszen holnap utazunk vissza Magyarországra. De az alacsony, molett főrecepciós nő nem engedett, ragaszkodott a kórházi szabályzathoz és az annak megfelelő készpénzes fizetéshez. Felhívtam a biztosító budapesti diszpécserét, aki a román kollégáját megkérte, járjon közbe, hívja fel telefonon a kórházat és érttesse meg velük, hogy a biztosítás alapján az Atlasz megtéríti a számla összegét. Nem tudtunk dűlőre jutni, a kórház elzárkózott a kötvény elfogadásától. Így aztán én kifizettem a kezelés összegét, amiről nyugtát adtak és csatolták a román nyelvű zárójelentéshez. Utasunk idehaza kifizette nekem az 5000 forintot, a biztosítási anyagot pedig elkészítettem és elküldtem utasunk nevében a biztosítóhoz, hogy Rózsika is visszakapja a pénzét, ha már biztosítva volt.

Az eset tanulsága minden olyan egyéni, vagy csoportos utasnak, aki  EU tagországba utazik: ki kell váltani az EU kártyát. Aki munkaviszonyban áll, vagy vállalkozása van, annak van TAJ kártyája. Az alapján a társadalombiztosítási igazgatóság díjmentesen elkészíti és kipostázza az EU kártyát. Ez a kártya ingyenes alapellátásra jogosítja tulajdonosát az Úniós tagországokban. Az utasbiztosítást mellette meg kell kötni, mert komolyabb baj esetére az EU kártya nem nyújt fedezetet.

 

V&V Travels Bt. (R-0550/93) | 8630 Balatonboglár, Szabadság u. 4. | Tel./Fax: +36 85/352-681 | Mobil: +36 30/3515-112 | info##at##vandvtravels.hu

  domainLAKÓPARK beta